Leervragen op de Poolster

 

Op de Poolster werken de kinderen van groep 2 t/m 8 met eigen leervragen. De leervragen ontstaan vanuit de eigen interesse van de kinderen. Vaak passen de leervragen bij het thema waarmee wordt gewerkt in de klas, maar dit hoeft niet. De kinderen bedenken hoe ze aan hun leervraag gaan werken met behulp van een stappenplan. Per leerjaar leren de kinderen meer stappen om tot onderzoekend leren te komen. De kinderen doen onderzoek naar hun leervraag. Dit doen zij alleen of met elkaar door op internet te zoeken, in boeken te lezen, interviews te houden of een expert te vragen. Soms krijgen jonge kinderen hulp van oudere kinderen en werken zij groepsdoorbroken aan de leervragen. Wanneer de kinderen hun leervraag hebben beantwoord presenteren zij de uitkomst ervan aan de groep zodat iedereen van elkaar kan leren. Het mooie aan de leervragen is dat het vanuit de interesse van de kinderen komt waardoor zij meer gemotiveerd zijn om tot leren te komen. Kinderen hebben van nature veel vragen en door te werken met leervragen wordt deze natuurlijke nieuwsgierigheid en onderzoekende houding gestimuleerd.

Typecursus Ambrasoft

Typecursus Ambrasoft

Ik vind dat het wel leuk is, dan kan sneller typen en dan vind je typen leuker dan vroeger.  En je leert ook veel dingen over Julian Ras. Je kan vloggen kijken modules halen en nog

veel meer! doei Abdullah, groep 7a.

Ik vind de Typcursus leuk, want het is weer wat anders

en het is ook nog leuk je leert er veel van. Je leert ook

dat je met meerdere vingers moet typen. Door de modules verveelt het niet dus ik vind het leuk!

Groeten: Jan Douwe groep 7a Obs de poolster.

De Poolster in de kidsweek!

Hoeveel kerstkaartjes krijgen jullie thuis in de bus? Veel ouderen in Nederland krijgen er (bijna) geen. Daarom zamelen het Nationaal Ouderenfonds en PostNL kaartjes voor hen in.

‘Eén op de vier ouderen is eenzaam’, vertelt een woordvoerder van het Nationaal Ouderenfonds. Zij hebben bijna geen contacten en krijgen daardoor weinig kerstkaartjes. En dat is juist zo belangrijk, want wat is er nou leuker dan dat je weet dat er iemand aan je denkt?

Kerstwensen

Daarom zamelen het Nationaal Ouderenfonds en PostNL kerstkaarten in. Die sturen zij naar verzorgingshuizen, om de bewoners een leuke dag te bezorgen. 1500 scholen doen mee en maken heel veel kerstkaarten. Ook de leerlingen uit groep 7 van basisschool De Poolster in Amsterdam maken kerstwensen. ‘Mensen hebben gezelligheid nodig om gelukkig te zijn’, zegt Lara (10). Zij geeft haar kaart met een kerstman erop aan mevrouw Everts (op de foto). Sneeuw is wit, ijs is blauw, een fijne kerst, speciaal voor jou, schreef ze erin. Lara en haar klasgenoten gingen langs bij een verzorgingshuis in Amsterdam, om de kaarten zelf te bezorgen. Hoe dat ging lees je deze week in Kidsweek.

 

Parkeren voor school

Wilt u bij het halen en brengen opletten dat u andere verkeer niet hindert. De school ontvangt regelmatig berichten van omwonenden en het stadsdeel dat er overlast ervaren wordt van ouders die de weg blokkeren of op de stoep als parkeerplaats gebruiken.  De verkeerssituatie voor school met veel kleine smalle straatjes, leidt als snel tot overlast en leidt snel tot gevaarlijke situaties. Wij adviseren uw kind zoveel mogelijk fietsend of wandelend naar school te brengen.

 

De regering vindt dat alle scholen een tuin moeten hebben?

Hebben wij!!

Het jeugdjournaal meldt dat basisscholen in Nederland een moestuin moeten krijgen.

Zelf groenten en fruit verbouwen in een moestuin bij je school: volgens de regering is dat een goede zaak. Daarom willen ze dat elke school zo’n tuin krijgt.

In een schooltuin leren kinderen waar hun eten vandaan komt. Ook leren ze welk eten gezond en ongezond is. Volgens de regering is het belangrijk om dit al op jonge leeftijd te leren, zodat kinderen niet te zwaar worden.

Link naar het Jeugdjournaal

Link naar het AD

Sinterklaasfeest

Sinterklaas heeft halsbrekende toeren moeten uithalen om op bij de Poolster te komen. De helikopter die Sint bij op het schoolplein had moeten brengen bleek toch niet te kunnen landen. De kinderen die vol spanning naar boven keken, vreesden dat de Sint voorbij zou vliegen.

Sinterklaas riep: “de kinderen kunnen geen moment langer wachten! ”

De goedheiligman bond een parachute op zijn rug  sprak ik ga naar ze toe.

“Nee! riepen de pieten doe dat toch niet Sinterklaas!”

Maar daar sprong de sint uit het toestel. Na de landing heeft de sint zich een beetje afgeklopt en is aan het werk gegaan met met handen schudden en cadeautjes uitdelen. Op de vraag of hij het spannend vond, antwoordde hij dat het heel gewoon voor hem is. Hij rijdt over daken, door donkere nachten op zijn paardje ozo zoet.

Sinterklaas denksleutel

Groep 3B heeft de denksleutel ‘overeenkomst sleutel’ (iets wat hetzelfde is)

En omdat het Sinterklaasfeest is vandaag, hebben we Sinterklaas vergeleken met….en poes.
Groep 3B moest eerst hard lachen en zeiden, er is niets wat ze hetzelfde hebben, maar na hard nadenken kwamen ze op de volgende overeenkomsten;

Sinterklaas en de poes hebben overeen: Eten,

Drinken, Snor, Plassen, Ogen, Neus, Haar, Oren, Tong, Tanden, Nek, Knikken, (ja) Tenen, Nagels, Lopen, Springen, Knie, Rug, Staan, Slapen, Liggen, Lichaam, Melk, drinken, Vlees en eten