Thematisch onderwijs
Scholen hebben de opdracht verplichte vakken in samenhang aan te bieden. Door verschillende vakken aan elkaar te verbinden krijgt het geleerde betekenis. De Poolster onderschrijft deze visie op onderwijs en werkt aan een curriculum dat door gebruik van thema’s verbindingen legt. Dit zijn verbindingen met andere vakken binnen het curriculum, zoals techniek en rekenen of taal, maar ook met de belevingswereld van het kind.
De wijze waarop rekenen aangeboden wordt is hier een goed voorbeeld van het. Door het rekenen letterlijk uit het ‘ platte vlak’ te halen en aan de hand van betekenisvolle (reken-)spellen te laten oefenen krijgt het meerwaarde.
Iets vergelijkbaars geldt voor de taalmethode, een deel van de opdrachten kan thematisch aangeboden worden. Een andere goed voorbeeld van thematisch onderwijs zijn de themahoeken in de onderbouw.
Leervragen en onderzoekend leren
Zaakvakken, alle vakken buiten het reken- en taalonderwijs, worden zoveel mogelijk aan de hand van een overkoepelend thema aangeboden. Het doel hierbij is dat leren altijd betekenisvol moet zijn. Wij vinden dat dit het beste kan door de leerling zoveel mogelijk ruimte te geven om te onderzoeken.
Leerlingen stellen zogenaamde ‘Leervragen’; vragen die niet met een ja of nee zijn te beantwoorden of enkel tot een definiëring leiden, maar die een opening bieden naar onderzoek. Dit onderzoekend leren, gaat aan de hand van de methodiek: De denkcirkel van Onderzoek.
Na het formuleren van een leervraag, volgt het vormgeven van het onderzoek. Pas daarna kan er begonnen worden het daadwerkelijk onderzoek. Presentatie van resultaten is een belangrijk deel van de methode. Goede presenteren vergt structureren van en reflecteren op de verworven kennis. Door informatie te delen toont de leerling dat deze grip heeft op de materie. In de laatste fase krijgt is er feedback van de groep en de leerkracht. Goed uitgevoerd onderzoek leidt tot nieuwe leervragen, waarmee de cirkel opnieuw start.
Meestal werken alle groepen van een bouw aan een thema. Dit heeft te maken met het verschil uiteenlopende doelen die er per jaar behaald moeten worden. Wel is het de bedoeling dat aan het einde van groep 8 jaar onderwijs alle thema’s aanbod zijn geweest.
Wanneer het kan wordt eens per jaar aan een schoolbreed thema gewerkt, deze thema periode wordt feestelijk geopend en afgesloten met presentatie voor ouders.
Bij het werken aan thema’s en in het bijzonder de schoolbrede thema’s moedigen we het aan dat ouders betrokken worden bij het onderzoek. Meewerken kan op vele manieren, door leerlingen te helpen bij onderzoek, of doordat u misschien werk of vaardigheid heeft die van toepassing is bij het thema.
Waarom thematisch werken
- De leerkracht krijgt door eigen sturing van de leerling een meer coachende rol;
- de verschillende talenten van de leerkrachten komt meer tot zijn recht;
- Leerlingen ontdekken samenhang tussen de verschillende vakken;
- het leert oplossings- en leerstrategieën ook bij andere vakken toe te passen;
- het is een mogelijkheid om de volledige breedte van het aanbod aan te bieden.
Hybride onderwijs
De Poolster kiest er bewust voor om een mix aan te bieden van analoog en digitaal onderwijs. De school ziet dat digitale middelen aanwijsbare voordelen hebben voor zowel leerling als leerkracht. Werken op eigen niveau of formatief toetsen wordt door inzet van educatieve software veel beter toepasbaar. De leerkracht krijgt de beschikking over uitgebreide analyse mogelijkheden waarmee leerlingen beter gevolgd kunnen worden.
Daltononderwijs vraagt de leerling vooral inzicht te ontwikkelen, alleen (digitaal) antwoorden invoeren is in deze visie onvoldoende. Om Inzicht krijgen in de manieren waarop een leerling werkt, moet het zelfinzicht verwerven, onderzoeken waarom een antwoord niet goed is. Dit onderzoek wordt ondersteund door aanbod te verbinden aan de beleveniswereld van het kind. ICT-toepassingen zijn hierbij een middelen om een doel te bereiken.
Rekenonderwijs bestaat uit een mix van Gynzy (digitaal) en met Sprongen Vooruit, (analoog), een methode die nadruk legt op betekenisvol rekenen, waarbij leerlingen oefen door te doen. Met ingang van het afgelopen schooljaar is er vanaf groep 3 voor alle leerlingen een Chromebook beschikbaar.
Excellentie onderwijs
Afgelopen schooljaar hebben een aantal leerlingen, onder begeleiding van een van onze leerkrachten, gewerkt met De Pittige Plustorens, materiaal voor hoog- en meerbegaafden (A en A+). Met ingang van dit schooljaar gaan wij kijken of wij nog meer kinderen hierbij kunnen betrekken. IB-er en specialiste screenen de kinderen. De leerkrachten krijgen van onze eigen specialiste input. Zij verzorgt ook de begeleiding van de leerkrachten in de groep in het werken met de materialen. Er wordt o.a. gewerkt met ‘Denksleutels’.
Denksleutels zijn sleutels met daarop een vraag of opdracht die kinderen aanzet tot creatief, analytisch en praktisch denken. Vrijwel alle kinderen zijn bekend met het begrip “sleutel” als een ding dat je gebruikt om iets te openen. De denksleutels gebruiken we om ons denken te openen. Dit is voor kinderen een makkelijk uit te leggen concept.
De denksleutels zijn te gebruiken voor alle leerlingen van een basisschool. Er zijn in totaal 20 denksleutels ontwikkeld met voorbeeldvragen voor jonge en oudere kinderen. De Denksleutels zijn gebaseerd op The Thinkers Keys van de Australiër, Tony Ryan.